Jiří Janulík - český surrealista

Nedávno jsem na Facebooku objevil skupinu s názvem Painting atelier group of art mazalkovia Sk/Cz. Po krátkém shlédnutí příspěvků fanoušků jsem příliš neváhal a připojil se. Díky tomu jsem získal možnost "být u toho", resp. sledovat jak se každým dnem plní novými a novými příspěvky (rozuměj obrazy) svých členů. Mezi cca 300 umělecky činnými členy této skupiny, kteří zde prezentují svá díla, jsem objevil autora, jehož obrazy mě nadchly nejen svou kvalitou, nápaditostí, ale také obdivem k surrealismu. Inspirace Dalím je v obrazech Jiřího Janulíka více než patrná, nejde však jen o obyčejné kopírování, autor jde dál a ve svých obrazech rozvíjí své vlastní fantazie a myšlenky. A co o svém malování říká sám Jirka Janulík

 

Rychlý přehled o autorovi

Jméno: Jiří Janulík
Věk: 36
Znamení: Štír
Oblíbený autor: Rembrandt, Dalí
Oblíbená technika: olejomalba
Oblíbená barva: žlutá

 

1. Jak jsi se dostal k malováni, byla to dětská vášeň, která vydržela až do dospělosti?

Kreslim od dětství, protože jsem byl obklopen lidmi, kteří uměli malovat a mne to strašně zajímalo. Fascinovalo mně všechno, co jsem viděl nakreslené, nebo namalované a postupně jsem začal obrázky překreslovat a až pak začaly chodit vlastní nápady. Takže vášeň je to dodnes.

 

2. Máš nějaké umělecké vzdělání? Navštěvoval jsi nějakou uměleckou školu či kurz? Nebo jsi samouk, který se učil od svých nadaných příbuzných ?

Já jsem samouk každým coulem, takže jsem si k tomu co umím došel úplně sám. Je však pravda, že jsem si z každé rady, kterou jsem kdy dostal, vždy něco vzal.

 

3. Když odcházím z výstavy nebo se účastnim nějaké umělecké aukce, kde se draží slavní autoři, či se dívám na svou  milovanou přítelkyni, mám šílenou chuť tvořit. Co je pro tebe takovou inspirací,  kdy máš chuť všeho nechat, vrhnout se k plátnu a malovat a malovat?

Já si impulsy ani nijak neuvědomuji. Chuť malovat a tvořit mám neustále. Když vidím něco co mne zaujme, můj mozek si to automaticky uloží a já to časem použiji v nějakém obrazu. Je pravda, že když chodím po výstavách, procházím se přírodou, chuť k malování se mi stupňuje až mně svrbí ruce. Nejraději bych sebou nosil skicák i na úřady.

 

4. Maluješ tedy zpatra nikoliv podle předlohy? A skici si děláš?

No, ono je to různé. U mé tvorby jsou skicy duležité. Vycházím z nich téměř u každého obrazu. Takže každý obraz má svou vlastní skicu a někdy je jich i několik. V průběhu malování se stává, že malba si jde svým vlastním směrem a ze skicy se stává „ pouze „ námět, zachycená myšlenka. Pokud se jedná o obraz na zakázku, předloha je nesmírně důležitá.
 

5. Kolik času malování věnuješ? Maluješ každý den?

Maluju téměř denně, krom dnů, kdy mně nechcou prsty poslouchat a dělají si co chtějí. To pak šílím a odcházím z ateliéru k bežným činostem, které mě rozptýlí. Ale jinak jsem v ateliéru každý den.

 

6. Jakým způsobem  tvoříš?  Máš  třeba před malováním  nějaké rituály? Něco  jako ..."maluji pouze bos  v červeném  baretu?"

Rituály žádné nemám. Jsem typ umělce, kde se posadím, tam maluji. Stačí mít jen dobré světlo.


7. Dobré světlo je nutnost a základ, to je jasné, ale opravdu ti stačí pouze to? Někteří slavní autoři minulosti by např. bez své červené čepičky, či bez kapky absinthu nenamalovali ani čárku..:-) V jakém prostředí maluješ? Máš vlastní ateliér nebo vyhrazenou místnost, kde máš vše po ruce? 

Rituály žádné nepotřebuji. Moje nápady jdou na plátno i bez nějakých čepiček:-)

V bytě mám svoji pracovnu, ateliér a tam mám vše co k tvorbě potřebuji. Malovat jezdím i na chalupu na Slovensko, kde je hrozně krásná příroda, která je mým ateliérem i inspirací.

 

8. Témata tvých obrazů jsou velmi rozličná, stejně jako jejich ztvárnění.  Vidím surrealistické náměty inspirované Dálím, ale pak také kopie slavných autorů minulosti Renoira, Rembrandta či Ingrese ... kde čerpáš  náměty?

Když jsem se v malováni dostal do fáze, že jsem začal tvořit vlastní věci, snažil jsem se hodně, aby moje obrazy vypadaly jako Dalího. Uchvátil mne a já chtěl být jako on. To mi bylo asi 20 let. Ale časem mi začalo vadit, že mne lidi srovnávali s Dalím, a tak jsem si vytvořil svůj vlastní osobitý styl, který je originální. Vystihuje mne. Ten stojí na životních zkušenostech, snech a pocitech. Na kopiích starých mistrů jsem se učil pracovat s barvami, držet se předlohy a namalovat kopii co nejvěrněji. Dnes je to pro mne čistě zakázková záležitost.

 

9. Už od nepaměti se každý student malířství učí tím, že kopíruje staré mistry a studuje jejich dílo. Ty sám ses od nich naučil evidentně mnohé. Maluješ více vlastních děl nebo se spíše věnuješ zakázkové tvorbě?

Nejraději jsem, když můžu na zakázku namalovat moje dílo a ještě k tomu dostat volnou ruku. Je to asi tak napůl.

 

10. V nedávné  minulosti bylo snem každého malíře vystavovat v Paříži na Salónu. Oslovit širokou veřejnost a stát se slavným, uznávaným a hlavně prodávaným umělcem. Jaké jsou tvé sny, čeho by si chtěl ve své umělecké tvorbě dosáhnout?

Sny mám asi jako každý umělec. Aby se mé obrazy stále vystavovaly, líbily se a byl o něm zájem. To víš, že bych chtěl být ještě za svého života v stálé expozici v NÁRODNÍ GALERII.

 

11. Je pro tebe komerční úspěch důležitý? 

Ano, komerční úspěch důležitý je. Malování pro mne není koníček jako třeba rybaření. Proto u mne komerční úspěch není jenom o prodeji, ale chtěl bych, aby z mých obrazů měli všichni lidi stejnou radost jako já. Na druhé straně by mne obrovská zakázka každý rok velice potěšila. To bych si pak mohl malovat jenom to co chci:-)

 

12. Prodávaš  svá díla, snažíš  se o sobě dát nějak vědět, prezentovat se?

Ano, dělám výstavy, mám  internetové stránky a obrazy v kamenných  galeriích. Ale v dnešní době, kdy je trh přesycen  náhražkami umění se i skvělí autoři dostávají do povědomí lidí velice těžce.

 

13. Kde na tvé obrazy může milovník výtvarného umění, sběratel či tvůj fanda narazit?  Visí nyní někde ve veřejném sektoru? 

O mé obrazy se stará paní z galerie Blondel v Ostravě. Samozřejmě vidět mé obrazy lze i na internetu - www.jjgalerie.cz. V červnu budou mé obrazy vystaveny v kavárně Café Balkon v Praze 4. Tímto Vás zároveň srdečně zvu.

 

14. Dovol mi možná citlivou otázku, ale nedá mi to. Podle čeho stanovuješ cenu dokončeného obrazu? Máš jasnou představu, o tom, kolik který obraz bude stát? A co je tím hlavním kritériem pro stanovení ceny?
Je to individuální. Záleží na mnoha faktorech, které nejsou vždy stejné.

 

15. Co soudíš o současném výtvarném umění? Zaujal tě nějaký současný autor natolik, že by sis jeho obrazy vystavil i doma? Jak myslíš, že se bude výtvarno dál vyvíjet? 

Jeden z mála současných autorů, který mne oslovil, je Petr Tušek z Plzně. Třeba jeho dílo mám pověšené doma na zdi. Doufám, že se výtvarno vzpamatuje a vrátí se ke skutečnému umění. Jinak budu nucen naučit malovat i svoji kočku ;-)

 

16. Sleduješ  výtvarné umění  nějak aktivněji? Chodíš na výstavy nebo díváš se třeba na  internetu  do uměleckých galerií?

Jak jsem se již zmiňoval, chodím po výstavách a brouzdám i na internetu. Stále do sebe nasávám umění ve všech podobách.

 

Jirko, přeju hodně nápadů v další tvorbě a děkuji za rozhovor
 

Petr Hanisch
www.svet-umeni.cz

 

malá ukázka Jirkovy tvorby

Janulík - dvůr Janulík - piano Janulík - Téměř opuštěný dvůr Janulík - tvář  Janulík  - Babylon

 

 

 

 

Diskusní téma: Jiří Janulík - český surrealista

poklona Jirkovi

Dobrý den všem čtenářům. Dovoluji si zde napsat jako jeden z prvních komentářů k této reportáži. Co se týče umělecké tvorby Jirky, to snad ani komentář nepotřebuje a díky moderátorovi Petrovi jste se o jeho tvorbě právě dozvěděli. Nyní vám nezbývá opravdu nic jiného, než jeho díla nejen obdivovat, ale také jej samozřejmě kupovat...
Co zde, ale není je srdce a osobnost, kterou ani popsat nelze. Jirku znám osobně velice dobře a vzhledem k tomu co všechno prožil a musel ve svém životě zvládnout, nebylo ani tak zdaleka, jak si pravděpodobně teď myslíte.
A smekám před jeho vytrvalostí a pílí, kterou svému umění a rodině věnuje a poklona jeho postoje k životu. Jiří, jen tak dále a přeji mnoho příspěvků a jen kladných hodnocení...:)

Re: poklona Jirkovi

Pavle, diky za tvuj komentar. Jirkova tvorba me zaujala a proto jsem si ho vybral jako prvniho zpovidaneho. Mel jsem na nej jeste spousty otazek, ale to by ten rozhovor nikdy nespatril svetlo sveta:-) Jsem rad, ze je zajem o jeho dilo, ale priznam se, ze me to neprekvapuje. Vzdyt jeho tvorba je natolik zajimava, ze to musi videt snad kazdy. :-)

Přidat nový příspěvek

Novinky

Kubišta a jeho Zátiší - hlavní událost roku 2013

Rok 2013 byl ve znamení Bohumila Kubišty. Jeho dílo Zátiší, které se do Čech dostalo zpátky po třinácti letech, když putovalo po sbírkách v Evropě a v Americe, se stalo nejdražím vydraženým dílem loňského roku. Jeho aukční cena skončila na 18,498 mil Kč tedy i s aukční přirážkou. Bez...
Celý článek

Velký zájem o Zrzavého, Toyen jen za vyvolávací cenu

Středeční večerní aukce, kterou pořádala  1.Art Consulting Brno-Praha spolu s Adolf Loos Apartment and Gallery Prague, měla hned několika taháků, které přilákaly do Topičova salonu v Praze velký počet sběratelů.  Jedním z taháků byly dva obrazy nejprodávanější autorky současnosti malířky...
Celý článek

Březen plný aukcí, Toyen, Filla, Špála či Štýrský

Milovníci umění a především investoři mají v březnu pré. V tomto měsíci totiž pořádají hned 3 nejvýznamější aukční domy své dražby výtvarného umění. Pojďme se podívat co pro nás tedy připravily.   Již o tomto víkendu v sobotu 12.3. pořádá aukční dům a prodejní galerie Dorotheum svou...
Celý článek

Na Žofíně se opět dražil Špála

V poslední době zřejmě nejprodávanější autor Václav Špála se dražil v nedělní aukci na pražském Žofíně.  Jeden z hlavních taháků aukce, kterou pořádala Galerie Pictura se nabízel za 2,5 mil Kč. Jeho obraz Berounka a skály se nakonec vydražil za vyvolávací cenu. Druhým nejdražším obrazem,...
Celý článek

První letošní aukce nabízí Špálu, Mařákovce, ale i modernu

Galerie Pictura pořádá 30.ledna první letošní aukci obrazů. Asi největším lákadlem pro sběratele a investory je obraz "Berounka a skály", z roku 1926 od Václava Špály, který je v aukci nabízen za 2.500.000 Kč a je nejdražší dražební položkou. Tento obraz patří do jeho krajinářského...
Celý článek

Nejdražší obrazy vydražené na českých aukcích v roce 2010

První místo na pomyslném žebříčku nejdražších obrazů prodaných v loňském roce patří Emilovi Fillovi. Jeho obraz Zátiší s knihou se v listopadové aukci prodalo za 16.25 mil Kč s aukční přirážkou pak 19,5 mil Kč. Prodej díla potvrdil přetrvávající zájem o Fillovo dílo. Velký zájem byl v loňském roce...
Celý článek

Schikaneder v aukci rekordně

Hlavním tahákem nedělní aukce, kterou spolupořádala Aukční síň Vltavín a Galerie Kodl byla dražba obrazu Jakuba Schikanedera "Kontemplace" jehož vyvolávací cena byla 7 mil Kč. Vzhledem k tomu, že Schikaneder, tento mistr melancholických nálad, se v aukcích často nevyskytuje bylo...
Celý článek

Filla nakonec vydražen za 11,2 mil Kč

Na nedělní aukci Galerie Kodl a Aukční síně Vltavín, o které jsme v minulém týdnu informovali zde, se prodal nejvýše nabízený Filla. Jeho obraz Sklenice a noviny, který byl nabízen za vyvolávací cenu 9 mil Kč se nakonec vydražil za 11,2 mil Kč. Díky této ceně se Fillův obraz stal desátým...
Celý článek

František Kupka za 39 miliónů ?

Veletrh uměni Brno art fair byl blizko k senzaci. V minulých dnech si totiž na této výstavě jistý zájemce rezervoval obraz Františka Kupky Prisme. Tento obraz patří do Kupkova pozdního období, malíř ho namaloval v roce 1947, tedy v tom samém roce, kdy vystavoval na druhém Salon des Réalités...
Celý článek

Čeští umělci

Ludvík Kuba

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (16. dubna 1863, Poděbrady – 30. listopadu 1956, Praha)   Ludvík Kuba - český malíř, spisovatel a folklorista, cestovatel a hudebník, bývá označován jako poslední impresionista     - 16.4. 1863 Ludvík Kuba narozen...
Celý článek

František Kupka

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (22. září 1871 v Opočně - 24.června 1957 v Puteaux) Jeden z nejvýznamějších českých malířů, autor světového významu jehož dílo se nachází ve světových galeriích, New York, Paříž, Vídeň. Představitel a jeden ze zakladatelů...
Celý článek

Jakub Schikaneder

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ( 27.února 1855 v Praze - 15. listopadu 1924 v Praze) významný český malíř. Pocházel z rodiny celního úředníka, byl umělecky velmi nadaný, rodinné zázemí, i když mírně nuzné, mu však poskytlo možnost studia. Toto pochopení...
Celý článek