Schikaneder v aukci rekordně

Hlavním tahákem nedělní aukce, kterou spolupořádala Aukční síň Vltavín a Galerie Kodl byla dražba obrazu Jakuba Schikanedera "Kontemplace" jehož vyvolávací cena byla 7 mil Kč. Vzhledem k tomu, že Schikaneder, tento mistr melancholických nálad, se v aukcích často nevyskytuje bylo zajímavé sledovat, za kolik se tento obraz vydraží. Monumentální dílo svou délkou přesahující 2 metry, patří mezi stěžejní díla české secese. Atmosféra a nálada tohoto potemnělého plátna s prosvítajícím sluncem v pozadí meditujícího řeholníka, je nádhernou ukázkou Schikanederovi práce se světlem. Schikanederova "Kontemplace" se nakonec vydražila za 8,1 mil korun, když  vyvolávací cena byla 7 mil korun.Jakub Schikaneder Kontemplace


Vedle Schikanederova obrazu byl dalším tahákem obraz Jindřicha Štýrského "Kompozice", jehož vyvolávací cena byla ještě o jeden milion vyšší. K překvapení všech o světle zelený obraz nebyl žádný zájem a dílo se tedy neprodalo. Svého nového majitele nepoznal ani Brožíkův "Nový obraz", který byl v aukci s vyvolávací cenou 1,3 mil korun, podobně jako Wachsmanův "Námořník".


Poslední dobou mezi nejprodávanější autory patří Emil Filla. V aukci byly k vidění tři Fillovy menší zátiší. Nejdražší obraz "Zátiší s košíkem a pohárem" se nakonec vydražil za 4,05 mil korun, když startoval na vyvolávací ceně 2,65 mil korun. "Zátiší s azalkou" nakonec přesáhl dvojnásobek vyvolávací ceny, nový majitel obraz vydražil za rovných 1,5 mil korun. A do třetice Filla - "Zátiší s rybou" jehož cena také přesáhla dvojnásobek vyvolávací ceny 2,5 mil korun.

 

Z dalších autorů, o které byl předpokládaný zájem to byl představitel českého moderního umění první půly dvacátého století Václav Špála. Typická Špálova krajinomalba s vodní hladinou "Peřeje na Orlici" se stal druhým nejdražším obrazem dne. Jeho výsledná cena se vyšplhala na 4,5 mil korun. Druhá Špálova krajinka "Vltava u Červené" se vydražila za vyvolávací cenu 2,3 mil korun.


Nedělní aukce však nebyla jen ve znamení známých českých autorů, ale zájem byl i o "nová" jména. Ota Janeček, Alois Kalvoda, Joža Úprka, Hugo Ullik, Alféd Justitz, Augustin Satra a další. Např. Emil Artur Pitterman- Longen, jehož plátno byl v aukci s vyvolávací cenou 140 tis se stalo terčem zájmu několika investorů. Vítěz si obraz odnesl za úctyhodných 650 tis korun. Zajímavé také bylo sledovat souboj o obraz Alfréda Justize "Poslední večeře Páně". Tento expresivní obraz, inspirovaný El Grecem byl v aukci za vyvolávací cenu 150 tis korun, aby se pak vydražila za více jak trojnásobek, 550 tis korun.

Nedělní aukce představovala více jak 400 položek, celkový objem vydražených děl pak přesáhl odhadem kolem 80 mil korun. Čeští milovníci umění rozhodně nespí a opět investují a to je dobře.

 

Malujete, kreslíte, tvoříte ? Nabízíme vám pro vaši tvorbu širokou nabídkuvýtvarných a hobby potřeb. Vše odolejomalby po kresbu, od výroby svíček a mýdel po linoryt. 

Čeští umělci

Ludvík Kuba

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (16. dubna 1863, Poděbrady – 30. listopadu 1956, Praha)   Ludvík Kuba - český malíř, spisovatel a folklorista, cestovatel a hudebník, bývá označován jako poslední impresionista     - 16.4. 1863 Ludvík Kuba narozen...
Celý článek

František Kupka

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (22. září 1871 v Opočně - 24.června 1957 v Puteaux) Jeden z nejvýznamějších českých malířů, autor světového významu jehož dílo se nachází ve světových galeriích, New York, Paříž, Vídeň. Představitel a jeden ze zakladatelů...
Celý článek

Jakub Schikaneder

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ( 27.února 1855 v Praze - 15. listopadu 1924 v Praze) významný český malíř. Pocházel z rodiny celního úředníka, byl umělecky velmi nadaný, rodinné zázemí, i když mírně nuzné, mu však poskytlo možnost studia. Toto pochopení...
Celý článek