Corot, Mucha, Schikaneder, Špála...může být lepší tahák na nedělní aukci?

Závěr aukční sezóny slibuje velmi atraktivní finále. Nejprve se v neděli 23. listopadu  bude konat v Mánesu společná aukce výstavních síní EuropeanArts a Adolf Loos Apartment and Gallery, aby v následující týden 30.listopadu proběhla další společná aukce Aukční síně Vltavín a Aukční Galerie Kodl.

Pojďme se však tentokrát zaměřit na první z nich. Co nás tedy čeká v neděli v Mánesu?

 

Zřejmě největším nedělním tahákem bude Muchovo "panó z pavilonu Bosny a Hercegoviny" na světové výstavě v Paříži roku 1900. Tato dekorace světové výstavy úctyhodných rozměrů 325x459 cm bude v aukci za vyvolávací cenu 8.000.000 Kč. Pokud by se toto Muchovo dílo prodalo, znamenalo by to autorův cenový rekord.


Dalším velmi atraktivním dílem v nabídce bude obraz  Jakuba SchikanederaZahradní zákoutí se psem“. Toto Schikanederovo tématicky trochu netradiční dílo z let 1910-1915 bude k mání za vyvolávací cenu 3,2 mil Kč.           

Schikaneder - Zahradní zkoutí se psem


Hned v zápětí po Schikanederovi bude dražen Václav Radimský. Autor, který se v poslední době objevuje v aukcích čím dál častěji. Obraz, jak jinak téma opět voda a jeho milované Polabí, s názvem „Lekníny“  bude v nabídce za startovní částku 950 tis Kč. V nabídce bude ještě jeden obraz Václava Radimského, „Loďka u břehu“ z roku 1900.


Corot. Jean Baptiste Corot, ano i toto jméno je součástí nedělní aukce. Tento významný francouzský krajinář a hlavní představitel barbizonské školy bude v aukcí zastoupen menším obrazem  "Crecy – Enbrie. Clocher du Village" s vyvolávací cenou 1,2 mil Kč.

Camille Corot hlavní představitel barbizonské školy
V dražbě bude zastoupena také ruská škola, resp. ruský malíř Alexej Charlamov, který však studoval a tvořil převážně ve Francii. Jeho hlavní doménou byly portréty mladých dívek a dětí. Dražit se bude Charlamovův krásný portrét „Dívka s bílým krajkovým šátkem“, obraz bude v nabídce za 1,6 mil Kč


A zpátky k českým autorům, k zajímavým obrazům patří bezesporu, krásná „Krajina u Oldřichovice“ od Antonína Slavíčka. Tato krajinomalba se začne dražit na vyvolávací ceně 1,6 mil Kč.


Aukce nabídne též Václava Špálu a jeho jeden z nejznámějších obrazů, který byl často vystavován a publikován "Harlekýn a kolombína" z roku 1922, a který donedávna visel ve vile Karla Čapka. Obraz je totiž součástí sbírky Karla Čapka a jeho ženy Olgy Scheinpflugové. Tento krásný kubisticky laděný obraz bude v nabídce za vyvolávací cenu 3,5 mil Kč.

Václav Špála - Harlekýn a kolombína

 

Osobně bych ještě z bohaté aukční nabídky vypíchnul obraz od Františka Kupky s názvem „Kůň ve stáji“ z roku 1905, který patří do období předtím než se autor začal věnovat novému výtvarnému stylu - abstrakci. Vyvolávací cena obrazu lehce přesahuje 1 mil Kč

František Kupka - kůň ve stáji

Za zmínku určitě stojí drobnější díla od Emila Filly nebo Toyen, kvaš od Zdeňka Buriana, olejomalba Jiřího Trnky a spousta dalších.

 

Nezapomeňte tedy v neděli 23.11. v zrekonstruovanám Mánesu od 14 hod.