Víkendové dražby daly zapomenout na ekonomickou krizi

O víkendu odstartovala tuzemská aukční sezóna Dvě významné české aukční galerie totiž pořádaly dražby uměleckých děl. Zatímco Dorotheum v sobotu dražilo nejen obrazy, ale i šperky, nábytek atd. v nedělní aukci, kterou pořádala pražská Galerie Art Praha se zaměřila především na obrazy. Tématicky pak na českou modernu, avšak k vidění byly současníci, ale i umělci z přelomu 19. a 20. století.

 

I přesto, že za dveřmi stále zuří ekonomická krize, která postihuje většinu oblastí a oborů lidského snažení, na aukcích to vidět přiliš nebylo.

Důkazem je prodej obrazů za milionové částky.

Dorotheum nabízeli ve své aukci např. obraz „Na okořském potoce“ českého krajináře Antonína Slavíčka, vyvolávací cena 1 mil Kč, prodejní se pak vyšplhala na 2,6 mil Kč. Druhý Slavíčkův obraz s názvem „Žito“ se vydražil za 1,7 mil Kč.

Mezi další zajímavé vydražené obrazy jsou možná trochu překvapivě díla českého designisty Ladislava Sutnara, jehož čtyři obrazy se vydražily za 4,4 mil Kč.

Ještě zajímavější průběh měla nedělní aukce pořádaná Galerií ART Praha. Mezi draženými obrazy byly i skutečné skvosty jako např. Filla, Kupka, Špála, Schikaneder (viz článek Galerie ART Praha draží Kupku, Fillu, Muchu, Špálu a významné další české autory)

Největší zájem se soustředil na Fillu a jeho obraz „Zátiší s mandolínou“, který se z vyvolávací ceny 2,5 mil Kč vyšplhal až na úctyhodných 9,1 mil Kč Zájem byl též o dílo J.Schikanedera, jeho obraz „Podvečer“, který se vydražil za 5 mil Kč. Špálův obraz „U lesa z Veltrus“ se prodal za rovné 4 mil Kč, když jeho vyvolávací cena byla 1,4 mil Kč.

Možná trochu zaostáváním zůstal Kupka a jeho obraz „Portrét paní Kupkové“, který patří do jeho předabstraktního období. Zřejmě i dky tomu, že nejvíce hodnocena jsou právě jeho novátorská abstraktní díla, se tento obraz neprodal dráž. Výsledná cena 2,6 mil Kč, je možná z hlediska dražitele trochu málo.

Nicméně první po prázdninové aukce ukázaly, že kupní síla neochabuje a že hlad po umění je stále veliký. Média se poslední dobou předhánějí v adoraci nákupu uměleckých předmětů jako jisté investici. Věřme, že nám následující aukce přinesou neméně zajímavá díla.

Diskusní téma: Víkendové dražby daly zapomenout na ekonomickou krizi

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Malujete, kreslíte, tvoříte ? Nabízíme vám pro vaši tvorbu širokou nabídku výtvarných a hobby potřeb. Vše od olejomalby po kresbu, od výroby svíček a mýdel po linoryt.

Světoví malíři

Paul Gauguin

Paul Gauguin (7. června 1848 Paříž – 8. května 1903 Atuona) byl nejsilnější umělecká osobnost malířského syntetismu. Zpočátku malíř-amatér, opustil v pětatřiceti letech civilní povolání i rodinu, aby se cele oddal malířství. Zprvu maloval impresionistické krajiny pod vlivem...
Celý článek

Gustav Klimt

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Gustav Klimt (14.7.1862 v Beumarternu – 6.2.1918 ve Vídni) rakouský malíř, vůdčí osobnost vídeňského modernismu, spoluzakladatel secese, vynikající dekoratér. Jeho dílo sehrálo významnou roli v jedné...
Celý článek

Vincent van Gogh

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Vincent Willem van Gogh [čti van choch] (30. března 1853 Zundert – 29. července 1890 Auvers-sur-Oise) byl nizozemským malířem a kreslířem. Byl jednou z největších osobností světového výtvarného umění a je dnes pravděpodobně...
Celý článek

Edgar Germain Hilaire Degas

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (19.července 1834  - 27.září 1917 v Paříži) Edgar Degas byl francouzský malíř,který je okolím považován za impresionistu, za kterého se on sám nikdy nepovažoval, i když byl hlavním iniciátorem impresionistických výstav. Stál mimo...
Celý článek

Edouard Manet

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (23. ledna 1832 Paříž – 30. dubna 1883 Paříž)  Edouard Manet - zasvětil celý svůj život umění, věřil ve své umělecké poslání. Proti mnohým jeho dílům se bouřlivě stavěli kritici i mnozí lidé. Studoval na gymnáziu, jeho otec z něj...
Celý článek

Auguste Pierre Renoir

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Auguste Pierre Renoir (25.2.1841 v Limoges - 3.12.1919 v Cagne) Patří mezi nejslavnější jména francouzského umění vůbec, vrcholný představitel franzouského výtvarného umění druhé poloviny devatenáctého století. Spolu s C.Monetem,...
Celý článek