Rekordní Mucha i Špála, zájem o Šímu, Čapka, Schikanedera ...

Nedělní aukce Aukční síně European Arts a Adolf Loos Apartment and Gallery nabídla atraktivní díla nejen českých klasiků.

V článku  Corot, Mucha, Schikaneder, Špála …může být lepší tahák na nedělní aukci ? jsme upozorňovali na atraktivní dílo od Alfonse Muchy „panó z pavilónu Bosny a Hercegoviny“. Tato dekorace určená pro světovou výstavu v Paříži v roce 1900 a byla nakonec vydražena za vyvolávací cenu 8 mil Kč. S aukčními poplatky pak celkem 9,6 mil Kč. Výsledná cena je rekordní cenou, za kterou byl Mucha vydražen a nastavil tak novou hranici.

Autorský rekord byl dosažen také v případě Václava Špály. Nádherný obraz „Harlekýn a kolombína“ z roku 1922 byl vydražen za rekordní částku 5,1 mil Kč, přičemž vyvolávací cena byla 3,5 mil Kč.

Velký zájem byl o kresby Josefa Čapka, která v aukci nabídla galerie Adolf Loos Apartment and Gallery, díla patřila do pozůstalosti po Karlu Čapkovi a jeho ženy Olgy Scheinpflugové. Velký zájem byl o pastel  „Děti mezi stromy“ , který se nakonec prodal za 1 mil Kč, když jeho vyvolávací cena byla 280 tis Kč.

Mezi nejočekávanější položky nedělní aukce byl i obraz Jakuba Schikanedera „Zahradní zákoutí se psem“. Tento překrásný obraz, zátiší vymykající se svou barevností, nepostrádá silnou poetiku, se nakonec vydražil za vyvolávací cenu tj. 3,2 mil Kč.

Hned další položka nabídla nádherné dílo Václava Radimského „Lekníny“ z roku 1902, které se prodalo za částku 1.050.000 Kč, když jeho vyvolávací cena byla o 100 tis Kč nižší.

Václav Radimský - Lekníny

Součástí nedělní aukce byl také francouzský klasik, představitel barbizónské školy a předchůdce francouzského impresionismu Jean-Baptiste Corot. Jeho obraz „Crecy – Enbrie. Clocher du Viklat“, se vydražil za částku 1,7 mil Kč.

„Krajina u Oldřichoviceod Antonína Slavíčka, tento olej z roku 1908, který namaloval dva roky před svou smrtí byl vydražen za 2 mil Kč. 

Antonín Slavíček - Krajina u Oldřichovice

Zájem projevili kupci i o avizovaný portrét Alexeje Charlamova (Harlamoff) „Dívky s bílým krajkovým šátkem“, který se v aukci nabízel za 1,6 mil Kč. Prodejní cena se nakonec vyšplhala až téměř dvou milionové hranici, kupec za něj zaplatil 1,95 mil Kč.

V aukci byl vydražen i menší akvarel Františka Kupky „Příběh o pestících  a tyčinkách z roku 1919, kdy se Kupka již věnoval abstrakci. Dílo bylo v aukci za vyvolávací cenu 400 tis Kč, a velký zájem sběratelů vyšrouboval cenu až na 1,55 mil Kč. Vysoká cena za malý akvarel světově uznávaného spoluautora abstrakce Františka Kupky. O Kupku a jeho abstraktní malbu prostě zájem neopadá. Neplatí to však již o autorově realistické malbě, které se věnoval předtím, než propadl abstrakci. V aukci nabízený olej „ Kůň ve stáji s vyvolávací cenou 1,05 mil Kč se nevydražil.

František Kupky - Příběh o pestících a tyčinkách

Neměli bychom zapomenout na Josefa Šímu, jeho obraz „Bílá variace na modrése v aukci nabízel za vyvolávací cenu 220 tis Kč, nicméně velký zájem kupců znamenal narůst ceny  téměř až na čtyřnásobek. Obraz z roku 1947 namalovaný kombinovanou technikou na kartónu se vydražil za 730 tis Kč.