Nalezen ukradený obraz Toyen

 

Nejen v galeriích a aukčních síních se objevují díla malířky známé pod pseudonymem Toyen. Čeští kriminalisté totiž našli ukradený obraz pojmenovaný Severní krajina. Známá česká surealistka ho namalovala v roce 1931. Majiteli zmizel v roce 1992. Policie obvinila v souvislosti s tímto případem dva muže.

Obraz putoval z rukou malířky přímo ke svému majiteli, kterému obraz sama autorka věnovala. Ve své sbírce ho měl až do roku 1992, kdy mu byl neznámými pachateli ukraden. Od té doby po něm policie bezvýsledně pátrala, až nyní  se podařilo vypátrat muže, který obraz chtěli prodat.Na konci minulého roku policie pachatele obvinila, ti však odmítli sdělit, kde se obraz nachází. Kriminalisté však dokázali majitele vypátrat, vyzvali ho k vydání díla. Ten poté na jejich výzvu přistoupil a s policií spolupracuje.
 
Severní krajina od Toyen je dílo značné hodnoty, dle odborníků se jeho tržní cena může pohybovat od 6 mil Kč výše. Odborníci též soudí, že Severní krajina patří k tomu nejlepšímu co Toyen namalovala.
 
Před několika proběhla dražba v aukční síni Galerie Pictura jiného díla Toyen s názvem Spící se prodala za vyvolávací cenu 20 mil Kč.
 

čtěte také:

Toyen vydražena za 20 mil Kč

 

Diskusní téma: Kradené obrazy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Malujete, kreslíte, tvoříte ? Nabízíme vám pro vaši tvorbu širokou nabídku výtvarných a hobby potřeb. Vše od olejomalby po kresbu, od výroby svíček a mýdel po linoryt.