Toyen vydražena za 20 mil Kč

Toyen - SpícíDruhý nejdražší obraz vydražený v Čechách, tímto přívlastkem se může od neděle pyšnit obraz Spící od české malířky Toyen. Na nedělní aukci Galerie Pictura ho totiž vydražil majitel za rovných 20 mil Kč, s aukčním poplatkem zaplatí nový majitel díla celkem 23,2 mil Kč. Dle galeristy Michala Šeby zůstane obraz v Čechách. 

Malířčin surrealistický výjev (datován do roku 1937), který vystihuje dívku se síťkou na motýly, tak sice nepokořil Kupkův rekordní obraz Élévation IV, který byl vydražen v roce 2007, nicméně suma, za kterou byl ochoten nový majitel obraz pořídit svědčí o tom, že investoři dávají investicím do umění zelenou. S trocho nadsázky se dá říci , že finanční, globální, úvěrová a bůhvíjakými přívlastky ověnčená krize bují všude jinde než na trhu s uměním. I když ani toto tvrzení neni zcela pravdivé, neboť v živé paměti je podzimní aukce impresionistů v USA, kde byl o nabízená díla jen velmi vlažný zájem.

 

Toyen obraz však František Kupka - En Degrades nemusí na druhém místě pomyslného žebříčku zůstat příliš dlouho, neboť již ve středu se bude dražit další Kupkův obraz s názvem En Dégradés (Verticales) - Zhroucení vertikál, jeho vyvolávací cena 20,5 mil Kč. Mezi dalšími draženými díly objevíme spoustu slavných jmen, dražit se budou díla umělců jako Josef Čapek, Emil Filla, Max Švabinský, Václav Špála, Jindřich Štýrský, ale i Antonín Chitussi, Kamil Lhoták, Josef Lada, Josef Šíma a další.  I již zmiňovaná Toyen je na seznamu umělců, jejichž díla se budou dražit, tentokráte si bude moci vydražitel odnést dílo s názvem Reflet du marée basse - Odraz odlivu. Jeho vyvolávací cena jsou necelé 4 mil Kč. Nicméně při současném trendu a po nedělních zkušenostech se zájmem o dílo této malířky je možné, že se cena vyšplhá výš. 

 

 

TIP:
1. Art Consulting Brno – Praha
a Adolf Loos Apartment and Gallery - Praha
pořádá historicky první večerní aukci v ČR

25. 3. 2009 od 18:30
Topičův salon - Praha 1 Národní třída 9

 

 

Malujete, kreslíte, tvoříte ? Nabízíme vám pro vaši tvorbu širokou nabídku výtvarných a hobby potřeb. Vše od olejomalby po kresbu, od výroby svíček a mýdel po linoryt.