VÝSTAVA - Francisco Goya - Hrůzy války

Kfrancisco goya portrétompletní grafický cyklus Franciska Goyi Hrůzy války mohou vidět návštěvníci Chodovské tvrze v Praze. Osmdesát grafik, které naturalisticky ztvárňují válečná utrpení, je v celku vystaveno v České republice poprvé. Díla jsou zapůjčena ze soukromé sbírky a výstava potrvá do 3. května.
Cyklus 80 grafických listů Goya vytvořil v roce 1810 jako reakci na španělskou válku o nezávislost. První série tisků z Goyových rytin byla pořízena až 35 let po jeho smrti, v roce 1863, tisky vystavené v Chodovské tvrzi byly pořízeny kolem roku 1900 na ruční papír. "V ČR je cyklus v celku představen poprvé, nemá jej celý ani Národní galerie v Praze," uvedli pořadatelé výstavy.

Kompozicemi grafických listů z cyklu Hrůzy války se inspiroval například Miloš Forman při natáčení filmu Goyovy přízraky. Hrůzy války vznikly v podobné době jako Goyovy Černé malby, které vytvořil na zdech svého domu v Andalusii. Černé malby jsou jedním z nejtajemnějších období jeho tvorby. Zcela odrážely stav Goyovy mysli v té době, jsou temné a depresivní, jeho nemoc ho spouštěla do hlubin melancholie a dávala mu negativní pohled na svět.

Deset let předtím Goya realizoval druhý podobný cyklus 80 grafických listů nazvaných Caprichos, který zobrazuje malost a hloupost společnosti. Odborníci říkají, že Caprichos a Hrůzami války Goya o více než sto let předešel modernistické hnutí. Obě díla spolu úzce souvisí ostře kritickým pohledem, hořkým kriticismem a stylovým zpracováním. Hrůzy války jsou ale daleko explicitnější a naturalističtější ve ztvárnění utrpení způsobeného válkou.

Pokud máte rádi Goyovi kresby, doporučujeme navštívit madridské muzeum výtvarných umění Del Prado. V této největší pinakotéce najdete v posledním patře muzea obrovskou nabídku mistrových kreseb.

(převzato z:Týden.cz)

Malujete, kreslíte, tvoříte ? Nabízíme vám pro vaši tvorbu širokou nabídku výtvarných a hobby potřeb. Vše od olejomalby po kresbu, od výroby svíček a mýdel po linoryt.