V Londýně se dařilo Štýrskému, Toyen se neprodala

Ve středu 12.listopadu se konala v Londýně dražba autorů české avantgardy ze sbírky Mary a Roye Cullenových. Manželé Cullenovi zaměřili svou sběratelskou pozornost na české představitele surrealismu, v jejch sbírce bylo možné najít takové autory jako Štýrský, Toyen, Kupka, Gutfreund, Muzika, Teige atd..

Po letošní nečekané smrti Roye Culena se manželka Mary  rozhodla sbírku prodat a oslovila londýnskou aukční síň Sotheby´s.

Asi největším lákadlem a tahákem celé sbírky byl obraz Poselství lesa od malířky Toyen. Tento obraz byl v nabídce v limitním pásmu od 700 tis liber do 1 mil liber. Obraz se však dražil mimo toto pásmo a díky nízké ceně byl nakonec z aukce stažen a zůstal neprodán.

Druhý obraz Toyen Portrét Adre Bretona se vydražil za částku 110 tis liber, což je v přepočtu cca 3,8 mil Kč.


Nejdražím obrazem aukce pak byl obraz Kořeny Jindřicha Štýrského, jež dosáhl výsledné ceny 146 tis liber, v přepočtu tedy 5,2 mil Kč.

Druhý nabízený obraz Jindřicha Štýrského s názvem Stěhovací kabinet se vydražil za 98,5 tis liber, v korunách pak cca 3,5 mil.


Za zmínku snad stojí ještě koláž Karla Teigeho, která se vydražila za 54,5 tis Kč        

 

Celková suma vydražených obrazů se vyšplhala na částku 784 tis liber, což je v přepočtu cca 27 mil Kč. Pokud to srovnáme s tuzemským trhem, jde o částku přibližnou částku za jakou se draží obrazy Františka Kupky.