Švabinský se vydražil za 2,1 mil Kč

Luděk Marold - RozhovorV neděli 17.5. se na pražském Žofíně konala další aukce starého umění, aukce obrazů a plastik. Aukční společnost 1. Art Consulting Brno – Praha, pro kterou to byla již 38. aukce starého a nového umění, představila několik velmi atraktivních umělců a jejich obrazů.

V klasické žánrové tvorbě byly v nabídce taková jména jako Vojtěch Hynais, Luděk Marold, František Ženíšek, Max Švabinský nebo Antonín Chitussi. Nejdráže se z této kolekce vyšplhal obraz Maxe Švabinského s názvem Žlutý deštník (z roku 1909) – obraz patřil do slavné Waldesovy sbírky. Vyvolávací cena obrazu 1.800.000 mil se nakonec vyšplhala až na 2.100.000 Kč. 

 

Možná menší zájem než byl očekáván byl o díla tzv. Mařákovy krajinářské školy. Mezi deseti draženými položkami se nakonec nejlépe vedlo obrazu Cesta do vsi  (z roku 1942) od Oldřicha Blažíčka, která se prodala za vyvolávací cenu 95.000 Kč.

 

V sekci Klasická moderna a meziválečná avantgarda bylo k vidění i dílo nejprodávanějšího umělce současnosti Františka Kupky. V aukci bylo hned několik jeho děl od jednoduchých grafik až po kvaš na kartónu. Největší zájem byl pochopitelně o jeho abstrakci, kterou zastupovala kvašová studie Abstraktní malba (La peinture abstraite), která patří do cyklu Vertikální plány. Tato studie se nakonec vydražila za slušných 1.800.000 Kč.

Nesmíme však zapomínat i další poptávané autory jako František Tichý, Jan Bauch jehož obraz Ženský akt zezadu se vydražil za více jak šestinásobek vyvolávací ceny. Dále pak Jiří Trnka nebo krásný obraz od Otakara Mrkvičky s názvem Květinové zátiší s výhledem.

 

Ma Švabinský - Žlutý slunečníkNejvíce položek obsahovala sekce Moderní umění – avantgarda z let 1950 až 2008 celkem 71 položek. Mezi nejzajímavější obrazy patřil Skácelův - Bez názvu. Přestože nebyl nejdražší, za to se vydražil za více jak desetinásobek vyvolávací ceny – 55.000 Kč. Nejdražším obrazem této sekce nakonec byl obraz Pobřeží (La Cote) od Jiřího Johna, jehož si odnesl nový majitel za 1.200.000 Kč.

 

Nejdražším obrazem nedělní aukce na Žofíně se tedy stal Švabinského Žlutý deštník s cenou 2,1 mil Kč.


Dále také můžete přečíst:

Kupka letošním nejdražším autorem
Nejdražší obrazy českých aukcí, aneb Kupka stále vede
 

 

 

Diskusní téma: Švabinský se vydražil za 2,1 mil Kč

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Malujete, kreslíte, tvoříte ? Nabízíme vám pro vaši tvorbu širokou nabídku výtvarných a hobby potřeb. Vše od olejomalby po kresbu, od výroby svíček a mýdel po linoryt.