Slavná aukční síň Christies draží Moneta, Pissarra, Picassa

Patříte mezi obdivovatele impresionistů, nebo máte rádi moderní umění první poloviny dvacátého století ? Pokud ano, tak zbystřete pozornost. Jedna z nejstarších a nejznámějších aukčních síní na světě, slavná Christie´s bude dražit díla impresionistů a modernistů počátku 20. století. Již 23.6. se v  Londýně budou dražit díla např. Clauda Moneta - známý obraz Park v Monceau, jeho odhadní prodejní cena je mezi 3,5-4,5 mil liber (tj. 108-139 mil Kč), dále pak známý obraz Le Quai Malaquais et I´Institut od Camille Pissarra s odhadní cenou 900-1,5 mil liber (tj. 28-46 mil Kč). Z modernějších autorů pak zástupce německého expresionismu, u nás možná málo známý Franz Marc s obrazem Springende Pferde s odhadní cenou 3-4 mil liber (tj. 93-124 mil Kč), nebo Joan Miró s obrazem Peinture, který je nabízen s odhadní cenou 2,2-2,8 mil liber (tj. 68-86 mil Kč)

Nejdražším umělcem, resp. nabízeným obrazem je obraz Hommé á lépée od Pabla Picassa, který je v aukci s odhadní cenou 5-7 mil liber (tj. 155-217 mil Kč).

Pokud se chcete podívat do katalogu nabízených obrazů, klikněte zde

 

Bude zajímavé sledovat, na jakých skutečných cenách obrazy z aukce skončí. S největší pravděpodobností ani Picasso ani žádní další nabízení autoři nepřekonají aukční rekord, který drží se svým obrazem No.5 Jackson Pollock. Ten se totiž vydražil před více jak dvěma lety za částku téměř 2,4 mld Kč.

Zatímco s žebříčku nejdražších obrazů světa vévodí Pollock, Picasso zaujímá čtvrté a páté místo, když částky za nichž se obě díla vydražila dosáhla 1,8 resp. 1,6 mld Kč. Monetovi pak patří desátá příčka s dosaženou částkou 1,27 mld Kč.

Jen pro zajímavost, nejdražší obraz dražený v české republice František Kupka a jeho Élévation (Výšky) IV dosáhl částky 22 mil Kč.

Globální finanční krize zřejmě nedovolí výrazný nárůst vyvolávacích cen, proto se asi ani nedá očekávat žádný průlom do top 10 nejdražších obrazů.