Na pokec s Jirkou Janulíkem

Ahoj Jirko,

Díky za tvou připomínku a omlouvám se, že to to nebylo dříve, ale je toho teď tolik, že prostě nestíhám. Snad nejdu s rozhovorem příliš pozdě.
Tak se prosím posaď a mrkni na těchto pár otázek, budu rád za tvé odpovědi, které budu publikovat a pošlu i paní ze Světlušky.

1.Jirko, známe se už několik let, znám tvou tvorbu a každý nový obraz si vždy rád prohlédnu. Zaujalo mě, že jsi se stal autorem jubilejního desátého kalendáře pro Světlušku, což je projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu. Jak jsi se k tomu dostal

Byl jsem oslovený paní Andreou Švábovou, která viděla mou tvorbu na internetu. Vybíralo se mezi mnou a ještě jedním autorem. Letos bylo hlasování veřejné a lidem se jednoduše líbila má tvorba.

 

2.Světluška pomáhá zrakově postiženým dětem, ale i dospělým, co pro tebe znamená pomoc a jak může umělec pomáhat charitativním projektům?

Pomoc je pomoc – nezištně se zajímat o lidi kolem sebe. Jak může pomáhat umělec? Je mnoho způsobů; hlavně je potřeba dělat všechno ze srdce a rád. A samozřejmě bez nároku na honorář! Upřímná pomoc a podpora se nedají odečíst z daní ;-)

 

3.Pojďme k obrazům. Vím, že jsi zaškatulkován do kategorie surrealista, stále inklinuješ k tomuto uměleckému směru? Čím tě tento směr přitahuje?

Nepovažuju se za „škatuláka“. Umělecký směr surrealismus není pro mě jenom pojmenování; je to má podstata, můj životní smysl a styl. Takhle já vidím svět. Co na mě na něm přitahuje ? Nemá hranice. 

 

4. Každý umělec, aby mohl v klidu tvořit potřebuje zázemí a teď tím nemyslím jen ateliér, světlo a kvalitní štětce a barvy. Oba dobře víme, že malovat či tvořit je časově velmi náročné, jak tento aspekt akceptuje tvá rodina?

Já bych to shrnul do jediné věty: Díky své ženě můžu být tím, kým doopravdy jsem. A za to jsem jí neskonale vděčný. Synovi jsou 3 roky a i přes všechnu tu práci se mu věnuji každý den 

 

5. Co tě v poslední době nejvíce inspiruje? Máš nějaké téma, o které se zajímáš či náměty na obrazy přicházejí nahodile a necháváš inspiraci volný průběh?

Poslední dobou se probírám svými starými kresbami a skicami, které jsem nikdy nemaloval a tak se tematicky vracím někdy i o 15-20 let zpátky. Z toho čerpám.Samozřejmě stále přichází i nové nápady, ale ne všechny skončí na plátně... Skici založím do archivu a opráším je zase po dvaceti letech :-) Náměty čerpám nejen ze života a situací, které jsem prožil; Mívám také ucelené vize. Vidím a cítím je ve svém nitru. Jsou to emočně velmi silné, vteřinové záblesky. Pokud si je hned nenačrtnu, mnohokrát na ně zapomenu... Nevadí, přijdou další.


6. Před pár dny byl v New Yorku vydražen obraz Salvator Mundi Leonarda da Vinciho za neuvěřitelnou částku 450 mil dolarů, což je v přepočtu necelých 10 miliard korun. Stal se tím nejdražším obrazem světa. Co motivuje kupce k takovému nákupu. Myslíš, že je to jen pouhá investice nebo snad láska k velkému umělci a jeho dílu?

Tuto kauzu jsem v médiích zaregistroval; tyto věci mně skutečně nezajímají.


7. Když jsme spolu dělali poslední rozhovor, ptal jsem se tě, jak prezentuješ svá díla. Vím, že často vystavuješ, nicméně jako svobodný umělec je pro tebe důležitá nejen samotná prezentace, ale především prodej, jak se ti daří v tomto směru?

Jak se říká, umělci byli za svého života vždy chudí :-) Ale teď vážně, maluji již spoustu let, snažím se a myslím, že se mi docela daří. Za co jsem, samozřejmě hrozně rád.

 

8. Aby se umělec uživil, často je přinucen přistoupit na zakázkovou tvorbu. Maluješ i ty na zakázku?

Ano.

 

Díky za rozhovor Jirko. Přeji ti, ať tvá paleta jen tak nevyschne a máš neustálou radost ze své tvorby.

Taky děkuji :-)