Mařákovci, Filla, Lhoták, Tichý a další perly na nedělní aukci Euroepan Arts

V neděli 26.10. se v pražském hotelu Marriott koná letošní třetí aukce aukčního domu European Arts, která představí mnoho zajímavých děl. Samotná aukce nabízí přes 300 položek od klasické malby až po moderní a současné umění. Ale pěkně popořadě.

 

Začátek aukce je věnován starým autorům, jako pátá položka se bude dražit barokní mistr Quido Reni  a jeho obraz „Vergile in Preghiera“. Tento krásný Reniho obraz  patří do jeho pozdního období znázorňujíci modlící se madonu. V aukci bude k mání za vyvolávací cenu 2,4 mil Kč.

            Pokud patříte mezi příznivce české krajinářské školy druhé poloviny 19.století ať už Haushoferovy či pozdější Mařákovy, určitě si příjdete na své. V katalogu najdeme hned několik pěkných děl například „Krajina s výhledem“ od  Jana Honsy přitahuje svou výraznou barevností, či František Kaván zastoupen třemi obrazy a jeho „Cesta k lesní vesničce“. Galerie EuropeanArts upozorňuje na obraz Aloise Kalvody a jeho dílo „Fantastická krajina“, který patří do jeho ranní, avšak již vyzrálé tvorby. Realisticky ztvárněná skaliska dodává obrazu na dramatičnosti. Vzhledem k výjimečnosti obrazu se dá očekávat zájem o toto dílo. Mezi Mařákovce patří i Stanislav Lolek, jehož obrazy jsou nádherné svou realističností a příjemnou barevností. Mezi draženými položkami najdeme i samotného Julia Mařáka, resp. jeho obraz „Myslivec“. Hlavní představitel české krajinářské školy, profesor pražské akademie se bude dražit za vyvolávací cenu 260 tis Kč.

            Jedna z nejzajímavějších položek se skrývá pod číslem 035. Pod tímto číslem nalezneme obraz „Slovenský bača“ od Jaroslava Čermáka. Autor, který se věnoval převážně historickým tématům, s velkým zaujetím pro slovanské náměty, je v aukci zastoupen vyjímečným obrazem, který bude ozdobou každé sbírky. V katalogu  si u této položky můžeme přečíst „Čermákův obraz představuje sběratelský unikát a prvotní dílo nesporné galerijní hodnoty. Vyvolávací cena 1.700.000 Kč.

            František Dvořák (Brunner), možná méně známé jméno, vrstevník Muchy a Marolda je v aukci zastoupen secesně laděným obrazem „Květinové odpoledne“. Tento rodinný dvojportrét náleží do okruhu zakázek pro císařskou rodinu na Konopišti. Jeho portréty jsou zastoupeny i ve sbírkách v Americe.

            Po retrospektivní výstavě, která se konala začátkem roku v Salmovském paláci, byl pro sběratele objeven Ludvík Kuba. Tento poslední impresionista, jak je často nazýván,  je v aukci zastoupen obrazem s venkovskou tématikou „Sedlák z Balkánu“. Tématicky blízký obraz „Děvčica“ najdeme v katalogu hned vedle, tentokráte od Jožo Úprky.

            Velikou pozornost si zaslouží, pro mě dosud neznámý autor, Jan Šafařík, jehož obraz s názvem „Divadlo Sarah Bernardt“ je zcela odlišný od ostatních nabízených děl. Impresionisticky laděný obraz ztvárňující život na pařížské ulice před divadlem Sarah Bernardt je plný života, barev a pohybu. Pro mě jedna z hlavních položek, u které očekávám veliký zájem. Vyvolávací cena 1.200.000 Kč.

Jan Safarik - Divadlo Sarah Bernardt

            Před několika lety jsme měli možnost blíže se seznámit se s dílem Václava Radimského, významného českého představitele francouzského impresionismu. Od té doby se objevují jeho obrazy v tuzemských aukcích a nedělní aukce nebude výjimkou. Ta totiž nabídne impresionistickou „Kvetoucí zátoku“ za vyvolávací cenu 850.000 Kč.

            Z autorů, kteří jsou představiteli moderního umění stojí za připomínku Jaroslav Král a jeho obraz „Rodina“, Kamil Lhoták a jeho modrošedý obraz „Mír“, který vystihuje majestátní německou vzducholoď jako symbol vítězství nad kapitulovanou Paříží. Kapitulaci zde připomíná bílá vlajka tyčící se na Vítězném oblouku. Nevelký obraz, velký svým obsahem a ztvárněním bude v aukci za vyvolávací cenu 260 tis Kč.

            Za zmínku určitě stojí jeden z taháků aukce Emil Filla, který je zastoupen dílkem „Zátiší s konvicí“. Stejně atraktivní je Kubínův „Ležící akt“. V aukci bude za vyvolávací cenu 1.500.000 Kč.

            Z moderních autorů už jen pár jmen na závěr, dražit se bude J.Kotík, František Tichý, Josef Liesler, Boris Jirků, Jan Kristofori, Tomáš Bím či Zdeněk Sýkora a další.

Nezapomeňte tedy na neděli 26.10. v prostorách hotelu Marriott od  14 hodin.