Dražil se Hitler

Monet, Renoir, Klimt ani Picasso, ale Hitler. Ano, slyšíte dobře. V minulých dnech se v aukční síni Mullock's v západoanglickém Shropshire a v německém Norimberku dražila díla nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Že by o díla tohoto nechvalně proslulého diktátora a říšského kancléře byl skutečně takový zájem nebo snad jeho díla vykazují vrcholnou známku kvality ? Myslím, že nejde o globální změnu uměleckého vkusu a zájemci o dílo A.Hitlera jsou spíše sběratelé relikvií po nacistickém vůdci než skuteční sběratelé umění. Navíc neni to poprvé co se v nabídkách aukčních síní objevil nějaký obraz stvořený rukou bývalého neúspěšného studenta vídeňské akademie.

Mít v aukčním katalogu zařazeno jakékoliv dílko A.Hitlera je spíše než cokoliv jiného dobrý marketingový tah. Aukční síně, které nabízejí v dražbě jeho díla, totiž mají o propagaci postaráno. Každá taková událost vzbudí vždy velký zájem odborné veřejnosti, která pak rozdmýchává vlny nevole a protestů. A není divu, neboť nejde o dílka nijak zásadní či umělecky významná.

"Z uměleckého hlediska jde sotva o Picassa," řekl expert aukčního domu Richard Westwood-Brookes. "Ale je to příležitost získat originál od Hitlera."

I přesto se v aukční síni Mullock´s vydražilo celkem 15 děl (z toho 13 akvarelů, 1 olej a 1 kresba) mladého Hitlera za úctyhodných 95 tis liber, což je v přepočtu kolem 2,9 mil Kč. Naproti tomu dva akvarely dražené minulý čtvrtek v Norimberku se vydražily za 32 tis Eur (cca 864 tis Kč). Pro zajímavost zhruba před dvěma lety se v Londýně vydražila série skic a akvarelů za 115 tis liber (tehdy za bezmála 5 mil Kč).

Akvarel A.Hitlera

Z Hitlerova díla jsou známé především jeho akvarely a i tyto dražené položky byly akvarely. Na jednom z nich dokonce poznáváme samotného autora sedícího na mostě. Tématicky pak jde povětšinou o romantické krajinky, květinová zátiší, vesnická stavení,  které Hitler namaloval  těsně před první světovou válkou.

Dříve než se Hitler opustil Rakousko, přestěhoval se do Německa a pustil se do politiky, měl veliké ambice stát se umělcem. V letech 1907 a 1908 se neúspěšně pokoušel zapsat na studium malby na vídeňské akademii. Podle odborníků však jeho talent nebyl nijak vyjímečný či spíše průměrný "Z umělecko-historického hlediska nejsou ta díla ničím mimořádným“ řekla  Nina Gažovičová z aukční síně SOGA.

 

Mullock´s - http://www.mullocksauctions.co.uk/

Auktionshaus Weidler - http://www.auktionshausweidler.de/

 

jako zdroje  využito: Hnonline.sk, iDnes.cz, New York Daily news

 

 

 

 

Diskusní téma: Je normální dražit a popularizovat tak umělecký počin A. Hitlera ?

Názor...

...kdyby byl hrnčíř,tak se prodávají jeho hrnce...

Titulek

Normalni z jake stranky? Eticke (nevim)? Obchodni (ano)?
Co je to "normalni":-)?

Re: Titulek

existuji nazory, ze touto popularizaci jeho dila se osoba Hitlera stava lidstejsi, coz v kontextu jeho historickych pocinu pusobi jako drzost

Přidat nový příspěvek

Malujete, kreslíte, tvoříte ? Nabízíme vám pro vaši tvorbu širokou nabídku výtvarných a hobby potřeb. Vše od olejomalby po kresbu, od výroby svíček a mýdel po linoryt.